Selvudvikling

 

Selvudvikling – hvad betyder det?

Ordet selvudvikling siger måske næsten sig selv. Det handler selvfølgelig om os selv og vores helt egen personlige udvikling. Vi mennesker er og har altid været i en udvikling. Det er dog ikke altid, vi er bevidste omkring vores udvikling.

I de senere år er der dog skabt rigtig meget opmærksomhed omkring dette område og flere er da også blevet meget mere interesserede i, hvordan og i hvilken retning de ønsker at deres liv, skal udvikle sig.

 

Selvudvikling – hvor skal jeg starte?

Rigtig mange af os har haft så travlt med arbejde, børn og praktiske opgaver, at vi ikke som sådan har skænket vores personlige udvikling en eneste tanke. Vi har bare kørt derudad med 100 km i timen.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi ikke har udviklet os, for det har vi. Men det betyder måske, at vi ikke har udviklet os i den retning, som vi havde håbet.

Derfor er det vigtigt, at du lige stopper op, trækker vejret dybt nogle gange og så prøver at give dit liv et nærmere eftersyn. Undersøg f.eks. om du lever dit liv på den måde, som du gerne vil leve det eller om der er ting, du gerne vil ændre.

Det gælder ikke kun i dit private liv, men også i andre områder af dit liv. Eksempelvis dit arbejds- og fritidsliv.

Allerede nu bliver du måske bevidst om, at der er flere områder i dit liv, som ikke fungerer helt så optimalt, som du ville ønske. Og du bliver måske også lidt overvældet over, hvordan det egentlig står til, nu hvor du har rettet din opmærksomhed mod dit liv og den måde du lever det på.

For pludselig opdager du måske, at der er nok at tage fat på, hvis du gerne vil ændre noget. Og det i sig selv kan næsten tage pusten fra en. For hvor skal du lige starte, hvis der er så mange ting, du gerne vil arbejde med? Et godt sted at starte kunne være at arbejde med dine værdier.

 

Værdiarbejde – et grundlæggende element i selvudvikling

Når du skal arbejde med din personlige udvikling, kan det være en rigtig god idé, at du starter med det mest grundlæggende. Nemlig dine værdier. For har du først dine værdier på plads, bliver det lettere for dig at navigere hen mod den retning, som du gerne vil have at din selvudvikling skal tage.

Vi har alle nogle kerneværdier. Kerneværdier er ikke de samme for os alle. De er forskellige fra menneske til menneske. Men ens for os alle er, at det er værdier, som vi ikke hverken kan eller vil gå på kompromis med.

 

Livshjulet – et godt værktøj til din selvudvikling

Efter du har fået klarlagt dine værdier, kan du gå videre i arbejdet med din selvudvikling. Her er livshjulet et rigtig godt værktøj. Livshjulet er meget brugt i denne forbindelse, og du kan selv sætte de kategorier ind, som er vigtige for dig i dit liv.

Det kan eksempelvis være kategorier som familie, parforhold, børn, venner, arbejde, fritid eller økonomi. Du kan vælge alle de kategorier, som du har lyst til. Det vigtigste er, at de kategorier du vælger, giver mening for dig.

Et godt råd er dog ikke at have alt for mange kategorier ad gangen, da det kan være demotiverende, hvis man har alt for mange områder, at skulle arbejde med. Du kan jo altid sætte en ny kategori ind, hvis du skulle få lyst til det.

 

Dit eget livshjul – hvordan ser det ud?

Når du har fundet de kategorier, som du gerne vil have sat ind i dit livshjul, skal du skrive dem ind i dit livshjul. Derefter skal du have lavet en markering på en af ringene inde i livshjulet. Markeringen skal sættes der, hvor du tænker, at du står lige nu på en skala fra 1 – 10.

Tallene 1 – 10, (1 betyder, at du er meget utilfreds og 10 viser, at du er meget tilfreds) er et øjebliksbillede af, hvordan din tilfredshed med denne kategori af dit liv er lige nu. Tænker du, at du er meget utilfreds med dit job, markerer du derfor 1 tallet under kategorien arbejde.

Denne fremgangsmåde bruger du til alle dine kategorier i dit livshjul. Som du sikkert kan se, når du har fået markeret de forskellige kategorier, begynder der at tegne sig et billede af, hvordan du selv oplever, at dit liv ser ud lige nu.

 

Livshjulet – som skabt til at give dig overblik

Ved at bruge livshjulet får du skabt et godt overblik for, hvordan din situation ser ud lige nu og her. Desuden får du måske en idé om, hvilken kategori du har mest brug for at arbejde med lige nu. Og prøv at lægge mærke til, at når du arbejder med en kategori, så sker der ret ofte det, at et eller flere af tallene for nogle af de andre kategorier ændrer sig.

Forestil dig eksempelvis at du har en dårlig økonomi, fordi du står uden job. Så går jeg ud fra, at du er tæt på at være meget utilfreds med kategorierne økonomi og arbejde. Får du så lige pludselig et job, vil det sikkert ændre din tilfredshed med både arbejde og økonomi.

Som du kan se, kan nogle af kategorierne sagtens ændre sig selv om du ikke arbejder med dem. Det kan måske nogle gange være med til at motivere dig endnu mere til at gå i gang med arbejdet, hvis du synes, at dit livshjul viser, at der er meget i dit liv, som du er utilfreds med lige nu.

 

Selvudvikling og relationer

Efter du er begyndt at arbejde med din selvudvikling, har du måske lagt mærke til, at der er sket noget i forhold til dine relationer. De synes måske, at du har forandret dig for meget, at du er blevet lidt mærkelig eller måske synes de endda, at de slet ikke kan kende dig længere.

Det er helt naturligt. For i det øjeblik du forandrer dig, kræver det noget af andre. Og det kan de let komme til at opfatte, som om du prøver at gøre livet besværligt for dem eller som om, at du prøver at presse noget ned over hovedet på dem.

Som regel går det over efter et stykke tid. Dine relationer behøver blot lidt tid til at vænne sig til alt det nye, der sker med dig. Og ofte vil du opdage at dine relationer ændrer sig i takt med din selvudvikling. Også det er helt naturligt.

 

Relationer – er det for livet?

Nogle af vores relationer varer ved hele livet. Andre gør ikke. De relationer der varer længst er som regel vores nærmeste familie. Og for de fleste fungerer det også fint. Der vil dog altid være tilfælde, hvor familien ikke hører til de nærmeste relationer. De relationer som du har udover din familie, kan altså sagtens være tætte relationer.

Men uanset hvordan dine relationer ser ud, når du arbejder med din selvudvikling, kan du komme i den situation, at du oplever, der er relationer som ikke længere er gode for dig. Eller måske er I blot vokset fra hinanden.

 

Selvudvikling – kan betyde et farvel

Det kan være, du begynder at lægge mærke til, at der er relationer, der altid behandler dig dårligt. Det har de måske altid gjort, men du har bare ikke tidligere været bevidst om det. Og nu bliver det pludselig tydeligt for dig, at sådan har de faktisk altid behandlet dig.

Sådanne relationer skal du skille dig af med. De gør intet godt for din selvudvikling og de vil altid forsøge at trække dig ned, så du får en følelse af, at de suger al energi ud af dig. De relationer kan du sikkert nemt slippe uden større samvittighedskvaler.

Udfordringen ligger som regel der, hvor du oplever, at du og en af dine nære relationer er vokset fra hinanden. Her er det som regel lidt sværere at sige farvel. Det behøver du nødvendigvis heller ikke. Du kan jo vælge, at Jeres samvær skal være af kortere varighed eller foregå på en anden måde end den plejer.

 

Tag ansvar for din selvudvikling

At arbejde med selvudvikling er at tage ansvar for sit eget liv. Det betyder derfor, at du ikke kan skyde skylden over på andre, hvis du ikke lykkes med de ting, du sætter dig for. Men det betyder også, at det er dit ansvar, når du lykkes med de ting, du sætter dig for. Og det er da fantastisk 🙂

Det er dig, der tager beslutningerne. Både de gode og de dårlige. Og det er derfor også dig, der må tage konsekvenserne af dem. Det er rigtig svært for mange, at måtte erkende det, men det bliver lettere med tiden. Jo længere tid du har arbejdet med din selvudvikling, desto hurtigere erkender du, at ansvaret ligger hos dig selv. På godt og ondt.

 

Et ansvar at vælge – en del af selvudvikling

Hvis du altid har haft meget travlt, har du måske ikke tænkt så meget over de mange valg, du bliver stillet over for hver eneste dag. Men livet handler som oftest om, at du skal tage nogle valg. Og alle de valg du tager, er dit ansvar. Og alle dine valg har en konsekvens. God eller dårlig.

Nu tænker du måske, at det kan føles som et kæmpeansvar, at skulle vælge noget fra eller til, når du ved, at du selv må tage ansvar for dine valg. Men prøv at se det fra den positive side. Nemlig at du gør noget godt for din selvudvikling, når du bruger den viden om, at du har mulighed for at vælge, hvad du vil stille op med dit liv og hvordan du vil leve det. Du tager ansvar!

Som du kan se, er det altså ikke så vigtigt, om det er et godt eller dårligt valg du tager. Det der er vigtigt, er, at du tager ansvar for de valg, du tager. Derfor kan det selvfølgelig stadig være meget ubehageligt, hvis du tager et forkert valg og konsekvenserne kan være store.

Men stadig er det vigtigste, at du erkender, at ansvaret helt og holdent ligger hos dig og ingen andre, når det er dig, der har taget beslutningerne.

 

Selvudvikling – en kærlighedserklæring til dig selv

Nu har jeg i det ovenstående skrevet en del om, hvilke negative konsekvenser det kan have, når du arbejder med din selvudvikling. Og det er ikke for at tage lysten fra dig. Tværtimod.
Men jeg synes, det er vigtigt at vide, at det også er en del af din selvudvikling. For du lærer også af det. Og husk at når du lærer, så vokser du 🙂

Selvudvikling er også en kærlighedserklæring. Og hvad mener jeg så med det? Jeg mener, at det er en kærlighedserklæring til dig selv, når du tager ansvar for dit eget liv. Og hvad kan en kærlighedserklæring til mig selv så indeholde?

 

Elsk dig selv som den du er

Mange af os kender sikkert det der med, at vi ikke er helt tilfredse med os selv. Det kan være en næse der er lidt skæv, et par bryster der er for små og en bagdel der er for stor. Altså alle vores fysiske ”mangler”.

En stor del af os kender sikkert også det der med de populære i gruppen. De er klogere, dygtigere og meget bedre til alting i forhold til os. Vi kan på ingen måde måle os med dem. Det er her vores psykiske ”mangler” er på spil.

Alle disse ”mangler” kan påvirke dig negativt, så du ender med at få en selvdestruktiv tilgang til dig selv. Her er det virkelig vigtigt, at du stopper med din selvkritik. Elsk dig selv som den du er!
For når du elsker dig selv, som den du er, så er det en ægte kærlighedserklæring, du giver til dig selv. En ægte kærlighedserklæring som ikke indeholder nogen betingelser. Hverken i forhold til dine fysiske eller psykiske såkaldte ”mangler”.

Begynder du at elske dig selv, som den du er, vil du sikkert hurtigt opdage, hvilken positiv effekt det har på dig. Så husk på at du er god nok, som du er. Og du er præcis, som du skal være. Basta! Elsk dig selv som den du er!

 

Selvudvikling – hvornår slutter det?

Vi udvikler os livet igennem. Nogle gange går vores selvudvikling rigtig hurtigt og andre gange foregår det i et lidt mere langsommeligt tempo. Men det slutter aldrig for livet er altid under forandring og det samme er vi 🙂